Lomo: cross-processing doe je zo

Door Alex, 3 jaar geleden
 1. Alex  zei 3 jaar geleden:
  #1
  Ik merk dat het Lomografie voor beginners topic een beetje volloopt en het vinden van sommige (best nuttige) info wat archeologisch talent vereist. Daarom even wat losse topics voor populaire vragen en onderwerpen. Te beginnen met cross-processing.

  Veel mensen raken geÔnteresseerd in lomografie na het zien van die sexy foto's met hoog contrast en wilde kleuren. Ik ben er zo-eentje. Maar toen ik mijn eerste rolletje vol LC-A kiekjes terugkreeg bleek dat je foto's er niet standaard zo uitzien. Er is een scheikundig trucje voor nodig en dat trucje heet cross-processing of kortweg x-pro.

  Cross-processing is niet meer dan opzettelijk je negatieven ontwikkelen in de verkeerde chemicaliŽn. En dat hoef je zelf niet eens te doen, dan hoef je alleen maar even te vragen bij je fotospeciaalzaak (de Hema, AH en Kruidvat doen dat helaas niet). Het kan op twee manieren:

  • Diafilm ontwikkelen als kleurennegatief (C-41) Dit is verreweg de meest populaire methode, waarbij contrast en kleurverzadiging compleet door het lint gaan. Het merk en type diafilm bepaalt welke tint je foto's krijgen. In mijn ervaring werd Fuji (Sensia) groenig, Kodak (Elite Chrome) blauwig.

  • Kleurennegatief ontwikkelen als diafilm (E-6) Dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar je kunt hierbij (vanzelfsprekend?) het omgekeerde verwachten van bovenstaande methode: laag contrast en onverzadigde kleuren. Lekker artsy en je hebt er geen dure diafilmpjes voor nodig.

  ___________________________________________________________________

  Hier wat foto's die ik zelf heb gemaakt met m'n Lomo LC-A+ (diafilm in C-41)

  Fujifilm


  Kodak

  Voorbeeld kleurennegatief in C-41crossprocessing.info)  ___________________________________________________________________

  Nu jullie! Post hier je cross-processed foto's en ervaringen.
 2. Lisaa  zei 3 jaar geleden:
  #2
  Kan dit gewoon bij de hema?! Met elk willekeurig rolletje? en op welke manier kan ik dit aangeven dan?
  Fijn trouwens, dit topic!
  Diana F+ Deluxe kit
 3. Alex  zei 3 jaar geleden:
  #3
  @Lisaa Volgens mij moet je de eerste post nog een keer lezen ;)
 4. Meesterbrein  zei 3 jaar geleden:
  #4
  Wat ik heb gemerkt is dat je bij het toepassen van Xpro je film het beste ťťn stop kunt onderbelichten omdat je Diafilm bij het crossprocessen een flinke push krijgt qua licht. Zal binnenkort eens een paar voorbeeldfoto's van verschillende films opzoeken ;)
 5. Meesterbrein  zei 3 jaar geleden:
  #5
  Over het onderbelichten van je diafilm. Ik heb dit heel erg ondervonden bij het gebruiken van Lomography Xpro Chrome 100. Normaal belicht krijg ik heel erg overbelichte groene foto's zoals dit;
  Maar als ik dan mijn camera instel op 200 ASA in plaats van 100 (en mijn film dus 1 stap ondebelicht) krijg ik wel goede resultaten.
 6. maart20b1  zei 3 jaar geleden:
  #6
  Goeie Alex!

  Bij deze een paar snapshots van mij:

  Kodak elitechrome 100

  Lomography Slide 200 xpro  De laatste 3 foto's zijn gemaakt met de Lomo LC-wide. Benieuwd naar nog meer shots van deze camera? Check dan hier de populairste LC-Wide foto's op de lomography site.

  Trouwens, over foto's en films gesproken. Wil jij ook zo graag weten wat een bepaalde film precies doet qua kleuren als je ze crosst? Ga naar http://www.lomography.nl/photos/films en kies een film waar je benieuwd naar bent. Klik vervolgens rechtsonder op de "bekijk populaire foto's" knop en je ziet een serie foto's die kenmerkend zijn voor het resultaat van die specifieke film.

  In de 'foto's rubriek' van ons magazine (http://www.lomography.nl/photos) kan je trouwens ook filters als camera's, landen, steden, tags etc gebruiken om foto's mee te zoeken.

  Succes en veel plezier!

  M
  Maarten Essenburg
  Online Manager Lomography the Netherlands
  www.lomography.nl // maarten.essenburg@lomography.com // LomoHome // facebook // twitter
 7. Jeroen890  zei 3 jaar geleden:
  #7
  NICE... :D:D erg gaaf die kleuren
  wil ook een x een rolletje laten cross-processen heb er nu 1 van fujifilm gekocht op 400 iso
  ben erg beniewig..

  weet iemand ook of je die chemicaliŽn zelf kunt kopen en dus daadwerkelijk thuis te gaan proberen of word dat te prijzen in tegenstelling tot weg laten brengen ??

  Danku :)
 8. Maxim  zei 3 jaar geleden:
  #8
  @Jeroen: Alles is te koop. Maar als je nog een beginnend fotograaf bent zou ik je eerste 30 rolletjes gewoon laten ontwikkelen, en pas zelf gaan ontwikkelen als je er ťcht heel veel van af weet en precies weet wat je doet en veel weet over verschillende vormen van ontwikkelen.
  Je hebt veel kans dat je je foto's verpest als je ze zelf ontwikkelt als je het niet helemaal goed doet, en alle spullen die je nodig hebt kosten ook nog eens wat.
  Ik zou het zelf ooit wel willen leren, maar ik laat alles nu ontwikkelen door het lab, dan weet ik zeker dat mijn goede foto's ook echt mooi worden!
 9. Jeroen890  zei 3 jaar geleden:
  #9
  @Maxim

  je hebt compleet gelijk.. lijkt me eigenlijk ook best veel werk!!
  thnx voor je antwoord
 10. Florabella  zei 3 jaar geleden:
  #10
  Super fijn dit! Waar kan ik aan zien/lezen wanneer het een dia-film?