Welke filmrolletjes gebruik jij?

Door jwlb, 3 jaar geleden
 1. jwlb  zei 3 jaar geleden:
  #1
  Sinds een tijdje doe ik een beetje aan Lomography en er zijn een aantal dingen die ik me afvraag.

  1. Welke rolletjes gebruik jij het lieft?
  2. Hoelang doe jij met 1 rolletje?
  3. Hoeveel foto's (mis)lukken bij jou?

  Mijn antwoorden:

  1. Zo heel lang ben ik nog niet bezig met lomography, heb nu mijn eerste slidefilm gekocht, maar dat vind ik nog wel een beetje spannend om te gaan gebruiken (ook omdat ze wat duurder zijn) op dit moment ben ik nog heel simpel bezig met Hema filmrolletjes om zo gewoon te kijken wat mijn cameraatje (La Sardina) doet in welke omstandigheden.

  2. Nu ongeveer 2 weken, wil het wel wat zuiniger aan gaan doen!

  3. De La Sardina lijkt een perfecte beginnerscamera, van de 36 foto's zijn er 30 gelukt, 6 waren van een etentje met mijn familie waar het nagenoeg te donker was voor foto's, er was een gematigd licht en ik gebruikte rrn standaard rolletje met 400 asa.
  Mijn vriendin heeft de Diana Mini, daarmee lijkt het toch lastiger om foto's te laten lukken, maar 24 helaas! Waar het aan ligt weten we nog niet precies...
 2. joirx  zei 3 jaar geleden:
  #2
  Leuk onderwerp :) er zijn namelijk echt talloze soorten rolletjes te koop! Heb er zelf nog maar een beperkt aantal gebruikt.

  1. Slide film (xpro slide 200) geeft in mijn Diana Mini echt prachtige resultaten, zowel bij normale processing als cross-processing. Maar ze zijn wel wat duur, dus normaal gesproken gebruik ik Hema-rolletjes, of Fuji Superia 200 (makkelijk te krijgen). Vond de Kodak Professional BW400CN ook erg mooie plaatjes opleveren, aanrader als je van zwart-wit houdt! Daarnaast heb ik een tijdje terug een stel verlopen rolletjes op de kop getikt bij een fotografiemuseumpje. Heb ze wel volgeschoten maar nog niet laten ontwikkelen, weet nog niet wat daaruit komt maar het idee dat ze onvoorspelbaar zijn vind ik wel leuk :)

  2. Verschilt, soms een maand omdat ik gewoon even niks met m'n camera doe. Aan de andere kant gaan er bij een festival soms wel twee rolletjes doorheen in drie dagen.

  3. In het begin mislukte de helft van het rolletje, gewoon omdat ik moest gaan nadenken bij hoe ik de camera gebruikte :p nu mislukken er meestal een stuk of 2-4 foto's per rolletje, bijv omdat ik iets probeer wat niet kan of omdat ik per ongeluk in bulb-stand foto's maak (de B-stand gaat erg makkelijk aan bij de diana mini, moet eigenlijk elke keer dat ik hem (of haar?) uit tas haal kijken of 't nog goed staat, beetje jammer vind ik dat :p)
 3. jwlb  zei 3 jaar geleden:
  #3
  @joirx

  Ik heb toevallig een slide film besteld vorige week. Wel een 100, dus dat wordt foto's maken op klaarlichte dag of met flitser denk ik met de diana mini, wellicht dat het met mijn La Sardina makkelijker gaat. Ik ga eens op zoek naar die Kodak Professional BW 400CN, ik ben wel benieuwd de resultaten daarvan.

  Ik zag pas op marktplaats ook een aanbieder die rolletjes had die 'over de datum' waren, wil dat ook wel eens gaan proberen. Inderdaad het onvoorspelbare is leuk! Denk dat dat sowieso een van de leuke dingen is van het 'ouderwets' foto's schieten :)
 4. Maxim  zei 3 jaar geleden:
  #4
  Leuk topic!
  Ik schiet voornamelijk met Polaroid, dus tellen cassette's ook?

  1.
  In zowel mijn 600 als sx-70 camera's schiet ik het liefst met 'expired' (over de datum) polaroid cassettes. Ik heb een tijd met film van The Impossible Project geschoten, maar dat vond ik allemaal wat minder. Het exacte type maakt me niet echt uit, ik koop gewoon wat er op bijvoorbeeld Marktplaats te vinden is.
  Voor mijn Holga had ik een 120 rolletje van Fuji. (de goedkoopste, weet het type niet meer)
  En voor de rest van mijn camera's gebruik ik Hema rolletjes, iso 400.


  2.
  Met een Polaroid cassette doe ik meestal een maand, omdat het erg duur is en omdat ik altijd goed na wil denken over wat ik op de foto zet.
  Met de rest deed ik ongeveer 2 weken, of soms zelfs een dag of 2/3, maar ik schiet nu bijna alleen nog Polaroid. (Gaat vanmiddag verandering in komen, want ik heb er nu weer zin in!)

  3.
  Van mijn Holga waren er 7 van de 12 'gelukt', en dat voor een eerste rolletje!
  Van mijn Civica Mx-V (toy camera!), met Hema rolletje, is het rolletje gebroken. dus alle 36 foto's zijn mislukt :( *weg Lowlands*
  Met Polaroid mislukt er nu ongeveer 1 per cassette, en dat komt meestal omdat ik onmogelijke dingen probeer, of beweeg ofzo.

  Toevallig gister iets vervelends meegemaakt met mijn Polaroid sx-70.
  Ik probeerde het onmogelijke van het onmogelijke: In een relatief donkere kamer zonder flits een foto maken.
  Wat als gevolg had dat de spiegels niet meer omlaag gingen, omdat het 'automatische oog' dat vertikte ofzo.
  Heb uiteindelijk de camera laten staan, in de hoop dat de spiegels toch nog omlaag gingen, maar tevergeefs.
  In plaats daarvan is de batterij leeggelopen van de cassette en zat ik flink te balen dat er nog 4 foto's inzaten.
  Ik had toevallig nog een lege cassette liggen met een volle batterij, en heb in de wc (donkere kamer) de oude cassette eruitgehaald, en de foto's 1 voor 1 in de andere cassette gedaan.
  Toen ik mijn camera dichtdeed kwam er wonder boven wonder die ene foto uit (normaal komt er een zwart afdekpapiertje uit.)
  Deze foto is helaas mislukt (goh?) en er is niets anders te zien dan een paar lichtstrepen.
  Vanmiddag maar eens kijken of de andere foto's wel lukken! *gaat op pad met 3 camera's*
 5. Hanke  zei 3 jaar geleden:
  #5
  1. Ik schiet eigenlijk met alles wat ik kan vinden. Ik heb veel rolletjes op Ebay gekocht die over de datum waren etc. Risico hierbij is dat ze niet allemaal lukken. Ik maak ook veel analoge fotografie zonder lomocamera, daarvoor gebruik ik eigenlijk altijd Fuji omdat ik van die koele kleuren heel mooi vind.

  2. In de zomer kan ik meerdere rolletjes per dag volschieten op een festival, vakantie, bbq. Dan gaat het echt heel hard en breng ik 1x per week alles naar de fotograaf. Maar zoals nu in de herfst en winter dan duurt het veel langer. Heb nu al een paar weken een rolletje in mijn holga zitten.

  3. In de zomer met genoeg licht mislukt eigenlijk niks (ik neem aan dat je met mislukken bedoeld dat foto's gewoon echt heel erg onder- of overbelicht zijn?), maar foto's die ik maak in de schemer of binnen mislukken nog wel eens. Daar hou ik dan wel weer rekening mee en daarom schiet ik bijna alleen in de zomer en overdag heel veel :)
 6. Maxim  zei 3 jaar geleden:
  #6
  Gisteren meteen na mijn post op pad gegaan met 3 camera's, en de foto's van de polaroid zijn nog best tof geworden! Dus het is me gewoon gelukt!
  Verder een rolletje van 36 volgeschoten met mijn toycamera, en meteen weggebracht.
  Ben benieuwd wat voor foto's er woensdag op me te wachten liggen!
 7. maart20b1  zei 3 jaar geleden:
  #7
  Hey allemaal,

  Zeker een leuk topic! Dit zijn mijn favorieten op een rij:

  Fuji NEOPAN 1600 zwart-wit film (dead stock, maar Ebay is mijn grote vriend!)  Kodak Elitechrome 100 of 200 (en dan crossen)  Lomography Xpro Chrome 100


  Foto gemaakt met Spinner 360 in het Amsterdamse bos


  Foto gemaakt met Lomo LC-A bij Go Back To The Zoo in Tivoli, zonder flitser!!!  Foto gemaakt met Lomo LC-A op SiciliŽ

  Lomography xpro 200


  Foto gemaakt met Lomo LC-A in Amsterdam

  Fuji Sensia 100 (diafilm en dan crossen)

  Maarten Essenburg
  Online Manager Lomography the Netherlands
  www.lomography.nl // maarten.essenburg@lomography.com // LomoHome // facebook // twitter
 8. Jeroen890  zei 3 jaar geleden:
  #8
  @ Maart20b 1
  Vind die foto uit SiciliŽ erg gaaf met die oude fiat 500, mooie kleuren :D
  Duss...

  1. heb net me camera diana f + in gebruik met een color negative 400 120 film
  2. Probeer 2 weken.. lukt nieetttt :S:S
  3. me eerste rolletje is aan het ontwikkelen ( antwoord volgt nog)

  maar even een vraag waar zijn de 120 filmrolletje te koop.. in plaats van de lomo website's
  dan bedoel ik gewoon van fuji film of iets ??

  DAnku....
 9. Maxim  zei 3 jaar geleden:
  #9
  @jeroen

  De 120 rolletjes zijn in bijna iedere fotospeciaalzaak te koop.
  Ik koop ze zelf altijd bij Foto Patent in Utrecht, maar er zijn vast wel fotospeciaalzaken bij jou in de buurt. Gewoon even vragen of ze 120 film verkopen, en voila!

  Wat ook misschien leuk is als je foto's al wat vaker lukken is om 'dia film' te gebruiken, en ze dan te laten 'cross processen'. Zo slaan je kleuren op hol en krijg je van die typische lomo foto's!

  Wat bedoel je trouwens met 'lukt niet :S :S' ?
  Je hebt nog geen een foto terug?
 10. Jeroen890  zei 3 jaar geleden:
  #10
  @Mazim

  Sppr voor het antwoord :D:D

  oow dat van het lukt niet dat ik nog geen 2 weken doe met me rolletje :P:P