Lomografie voor beginners

Door Alex, 5 jaar geleden
 1. Alex  zei 5 jaar geleden:
  #1

  Ik merk een grote toestroom aan nieuwe leden die zich op lomografie willen storten en dat is tof! Probleem is alleen: er was maar één lomo topic en die was eigenlijk bedoeld voor foto's :) Tijd voor een nieuw topic waar lomofielen elkaar lekker op weg helpen!

  Kom maar op met die vragen!

  Korte definitie van Wikipedia:
  "Lomografie is een redelijk nieuw fenomeen in de analoge fotografie. De naam komt van een eenvoudig cameraatje, de Lomo dat werd gemaakt in Sint-Petersburg, Rusland. Deze camera is in 2005 uit productie genomen. Lomografie heeft een nonchalante, terloopse manier van fotograferen: zonder te kijken, vanuit de heup en zonder na te denken. Het doet er niet toe of de foto nu scherp of bewogen is. Iemand die de lomografie bedrijft, noemt men een lomograaf."

  De tien gouden regels van de lomografie: (Uitgelegd)

  1. Take your camera everywhere you go.
  2. Use it any time - day and night.
  3. Lomography is not an interference in your life, but part of it.
  4. Try the shot from the hip.
  5. Approach the objects of your Lomographic desire as close as possible.
  6. Don´t think. (William Firebrace)
  7. Be fast.
  8. You don´t have to know beforehand what you captured on film.
  9. Afterwards either.
  10. Don´t worry about any rules.

  Waar te koop
  Naast de camera van het mérk Lomo, zijn er een aantal toy cameras die ook onder de lomo-vlag worden verkocht. Denk hierbij aan de Diana, Holga, ActionSampler, Horizon, Smena etc. Deze toestellen zijn verkrijgbaar op eBay of via de officiële Lomography website. Liever een winkel met echte muren? Check dan Hanazuki in Amsterdam (Vijzelstraat 87).
 2. Pat.  zei 5 jaar geleden:
  #2
  Jaaa een plekje voor mijn vraag...
  Heb nog 120mm rolletjes van 100ASA...ik weet dat er meestal 400ASA wordt gebruikt, maar heeft er hier iemand ervaring met 100? Heb een simpele diana+.

  Ik las op flickr dat er mensen zijn die het geweldig vinden, maar k moet het eerst nog zien, niemand had er plaatjes van. Wil ze alleen gebruiken voor een hele hele zonnige dag, lijkt me, maar heeft iemand hier ervaring mee? =)
 3. Amy  zei 5 jaar geleden:
  #3
  blij met dit topic!

  zijn de rolletjes eigenlijk een beetje te verkrijgen??
 4. Alex  zei 5 jaar geleden:
  #4
  @ Pat. Hmm, heb geen ervaring met de Diana+, maar ik weet inmiddels dat mijn Holga al moeite heeft met 400 ASA bij fatsoenlijk daglicht. Met 100 ASA kan ik nét een foto maken van de zon zelf ;) Misschien dat een Diana bezitter hier nog even kan reageren, maar ik zou het er niet op durven gokken...

  @ Amy: 120mm rolletjes kun nog gewoon kopen bij fotospeciaalzaken (zoals Combi), maar online ben je vaak voordeliger uit. Check bijvoorbeeld eBay, Fotohuis RoVo of The Lomo Film Shop. Wat het ontwikkelen betreft: AH, Trekpleister en Kruidvat ontwikkelen hun filmpjes bij CWI in Duitsland; schijnt dat ze daar ook nog gewoon 120mm kunnen verwerken :)
 5. Jeanicious  zei 5 jaar geleden:
  #5
  Ik heb ook een vraag, over cross-processen.

  Je kunt dus schieten met andere film, dia-film, en die laten ontwikkelen in een bad voor negatieven. Vervolgens laat je hier foto's van maken en je hebt ultra-verzadigde en felle kleuren.
  Nu is mijn vraag, kun je de boel ook omdraaien door bijvoorbeeld plaatjes te schieten om normaal negatief-film, en ze laten ontwikkelen in de chemicaliën voor dia-film? Negatief-film op medium formaat is beter te krijgen hier, vandaar mijn vraag.
  Talking about music is like dancing about architecture
 6. sher04  zei 5 jaar geleden:
  #6
  Mijn eerste rolletje is naar kruitvat gebracht...
  Alleen toen ik het rolletje eruit wilde halen zat hij met het terug draaien van het rolletje 3x vast..
  Ik heb toen dus 3x de camera moeten open doen... wel geprobeerd het een beetje in het donker te doen..

  Iemand enig idee of ze nu zeker zijn mislukt nu de camera open is geweest..?
 7. Alex  zei 5 jaar geleden:
  #7
  @ Jeanicious: Cross processen kan inderdaad twee kanten op. Je hebt dus twee soorten film: diafilm en negatief. Dit zijn de opties:

  1. Diafilm laten ontwikkelen als negatief (in C-41)
  2. Negatief laten ontwikkelen als diafilm (in E-6)

  In het eerste geval krijg je een mega hoog contrast en gaat de intensiteit van bepaalde kleuren door het lint (FujiFilm wordt groen/geel, Kodak wordt blauw). In het tweede geval, heb ik ooit ergens gelezen, wordt alles heel flets en pastellerig.

  Waar ik zelf wel benieuwd naar ben is wat er gebeurt als je zwart/wit diafilm gaat cross-processen...

  @sher04: Als je echt in een pikzwarte ruimte stond is er niks aan de hand, maar het kleinste beetje licht kan je film al goed verpesten. Als je foto's heel licht/flets uitvallen heeft je film waarschijnlijk teveel licht opgevangen. Overigens kun je bij de Hema gewoon afdrukken weigeren en alleen degenen kopen waar je blij mee bent. Scheelt weer :)
 8. esmeee_  zei 5 jaar geleden:
  #8
  @ jeanicious: Een kleine opmerking bij het crossprocessen: Ik heb dus net weer een film laten ontwikkelen dmv crossprocess, maar je moet als je dus de fotos vervolgens na bestelt ook als negatief laten afdrukken, anders krijg je dus negatieve fotos. Ik was in de veronderstelling dat alleen het ontwikkelen van de film in negatief moest maar blijkbaar ook het foto's afdrukken, want alles wat zwart moest zijn was op de film wit. Of ik moet iets verkeerd gedaan hebben :P met het fotos maken :P
  Dus dia(positief) als negatief laten ontwikkelen en dan de foto's ook weer alsof het een negatief film is af laten drukken.
 9. els  zei 5 jaar geleden:
  #9

  Alex zei 1 dag geleden: @ Jeanicious: Cross processen kan inderdaad twee kanten op. Je hebt dus twee soorten film: diafilm en negatief. Dit zijn de opties: 1. Diafilm laten ontwikkelen als negatief (in C-41) 2. Negatief laten ontwikkelen als diafilm (in E-6)  My god, i feel a bit foolish. Je zegt 'laten ontwikkelen' m.a.w. dit kan je dus gewoon aangeven bij de zaak waar je ontwikkeld? Kijk dit doet digitale fotografie dus gewoon met je.. je weet echt niet waar je eigenlijk mee bezig bent. Zonde.....
 10. Alex  zei 5 jaar geleden:
  #10
  @ els: Haha, erg he? Oké, tijd voor filmontwikkeling 101! Het ontwikkelen van een film kent vier stappen:

  1. Ontwikkelen - Als je een foto maakt wordt het belichte deel van je film omgezet in zilver. Bij het "ontwikkelen" wordt de film in een bad gedompelt met chemicaliën waardoor deze transformatie versterkt wordt en het opgenomen beeld zichtbaar.
  2. Stoppen - Eenmaal uit het ontwikkeldbad moet het ontwikkelingsproces op tijd worden stopgezet (anders kleurt je hele foto wit). Dat gebeurt met een zuurtje in een stopbad.
  3. Fixeren - Omdat de film nog altijd gevoelig is voor licht moet de film na het ontwikkelen en stoppen gefixeerd worden. Hiermee voorkom je dat de film nog verder belicht wordt en het beeld mogelijk verdwijnt.
  4. Afspoelen - Chemicaliën van de film afspoelen zodat je een mooi, schoon negatiefje hebt.

  Het negatief kan vervolgens op lichtgevoelig fotopapier worden geprojecteerd, of ingescand en digitaal afgedrukt. Dat laatste is hoe het tegenwoordig gebeurt bij Hema, AH, et al. Daarom is het ook zo goedkoop om het meteen op CD te laten zetten :)

  Wat betreft het aangeven dat je wilt cross-processen; dat kan nog steeds bij de fotospeciaalzaak, maar zaken als Hema en supermarkten doen het niet meer...