Lomografie voor beginners

Door Alex, 5 jaar geleden
 1. Laura  zei 5 jaar geleden:
  #41
  Hallo, ik heb nog een beginnersvraag. sinds kort bezit ik een diana f+ 120...en yes! mijn eerste foto's zijn gelukt! het inscannen nog niet....dus nog even geen foto bij mijn profiel.
  Nu wil ik er een 35 mm back bijkopen. ik vraag me af of ik problemen ga krijgen bij het fotograferen, omdat mijn zoeker is gemaakt op een 120 film.... of maakt dit niks uit?Ik hoop dat laatste...

  Heeft iemand hier ervaring mee??
 2. Jeanicious  zei 5 jaar geleden:
  #42
  Naar alle waarschijnlijkheid zit er een plastic dingetje bij je Diana die je, wanneer je de camera open hebt, in je camera kunt leggen. Dit kader zorgt ervoor dat het beeld dat je camera vastlegt op je film wordt afgekaderd naar het formaat dat 35 mm vastlegt. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit achterwege te laten, zodat het gehele formaat van je negatief wordt benut voor beeld, zodat je die kenmerkende uitsparingen van je negatief terug ziet op je plaatje.
  Wat voor veel Lomo-camera's geldt is dat je zoeker, ook al schiet je op een film-formaat dat hoort te corresponderen met je camera en zoeker, een nogal vertekend beeld geeft van wat je daadwerkelijk vastlegt. Je kunt er zogezegd niet goed van uit gaan dat wat je ziet in je zoeker, dat dit ook het beeld is dat wordt vastgelegd. Dus, eigenlijk maakt het geen reet uit.
  Ik heb zelf een Holga, dus misschien zijn er Diana-bezitters die je verder kunnen helpen.
  Talking about music is like dancing about architecture
 3. mennoophelia  zei 5 jaar geleden:
  #43
  @ Laura, Als je 35mm in je 120 Diana wilt doen dan hoef je daar niets voor te kopen.
  Het is namelijk heel makkelijk zelf te doen met wat schuim rubber en wat elastiekjes.
  Dit voorbeeld is met een Holga maar is ook van toepassing op een Diana:

  http://www.youtube.com/watch?v=AK9iBKoQYik

  @Jeanicious In tegenstelling tot de Holga, is de zoeker van de Diana geplaatst in het midden. Dus deze is principe nog beter dan de Holga als het neerkomt op klikken wat je ziet.
 4. esmeee_  zei 5 jaar geleden:
  #44
  @ sophie: Maar past bij jou in de scanner die 120 film er ook in dan? Heb het idee dat de meeste scanners alleen maar 35 kunnen scannen...
 5. Jeanicious  zei 5 jaar geleden:
  #45
  @Mennoophelia: Ik ben er nog te kort mee bezig om de afwijking van de zoeker te kunnen beoordelen. Heb eerst een paar rolletjes op gevoel volgeschoten, met wisselende resultaten. Ik ben van plan de volgende rolletjes vol te schieten met een kladblokje erbij, zodat ik per foto weet wat ik gedaan heb. Ik hoop dan wat meer zicht te krijgen op vooral het focussen, en waar het gebied precies ligt waarop de camera scherpstelt.

  Wat bij jouw tip wel weer geldt is dat je met een zelf omgebouwde camera moet gaan letten op het aantal klikjes/omwentelingen van je knop, want waar je bij 120 film keurig kunt zien bij welke exposure je bent door middel van nummers op de achterkant van de film, kun je dat bij 35 mm film niet. En je moet er op letten dat de uitsparing die op de achterkant zit (wordt trouwens, bedenk ik nu, allemaal in datzelfde filmpje uitgelegd) wordt afgedekt doormiddel van een stukje tape, anders wordt de film belicht.

  Had ik nog een beginnersvraag: ik ben op ebay op zoek naar een originele Diana, of een cloon (Rand, Banner, DANA o.i.d.), maar telkens op het moment dat ik bied, en mijn bod bevestig, wordt ik alweer overboden? Is dit een kunstmatige manier waarop het bedrag omhoog gepusht wordt?
  Talking about music is like dancing about architecture
 6. mennoophelia  zei 5 jaar geleden:
  #46
  @ esmeee_ Ja ik heb een epson 4490 zo uit mijn hoofd. Kosten niet zo heel veel meer en scannen 35 als 120 mm.

  @Jeanicious E-bay heeft een soort ding waarin je kan aangeven hoevee je automatisch wilt bieden boven het laatste bedrag. Daar is helaas niets aan te doen. Ik zou vooraal marktplaats aanraden om in de gaten te houden. Ik heb er nu 2 keer een Diana 151 (vintage) vandaan voor 10 euro.
 7. els  zei 5 jaar geleden:
  #47
  Moet een weekje langer wachten op mijn camera... niet alle onderdelen op voorraad.... hebben zij het weerbericht niet gezien ofzo? Word de ultieme week voor het maken van foto's!!
  Grrr
 8. Jeanicious  zei 5 jaar geleden:
  #48
  @Mennoophelia: Ik check marktplaats elke dag, maar zie voornamelijk Diana's die via de Lomographic society op Marktplaats terecht komen. Ach, ik wacht wel en hou het nog even in de gaten.
  Talking about music is like dancing about architecture
 9. Laura  zei 5 jaar geleden:
  #49
  Bedankt voor jullie reactie! Ik kan weer vooruit super!
 10. sophie  zei 5 jaar geleden:
  #50
  @ esmee,

  Ja ik kan er ook gewoon 120 film mee inscannen :)